About The Soul of India

Al sinds mijn jeugd hield ik van reizen al die jaren naar prachtige oorden. Ieder jaar een maand lang op zoek naar nieuwe ervaringen in het leven en even weg uit ons productiegerichte landje. Amerika, Azië, Afrika….ik heb zoveel mooie dingen mogen zien. Iedere reis met zijn eigen schoonheid en levensboodschappen. Ik had er in ieder geval van geleerd dat hard werken in onze huidige consumptiemaatschappij niet veel geluk zou meebrengen. Niet voor mij althans. Het leven is te kort om een dag niet te genieten. Dat er iets moest veranderen was mij wel duidelijk, alleen
het antwoord was nog te vaag om actie te ondernemen. Totdat ik enkele jaren
geleden in India aan het rondtrekken was en ik op een avond door de verlaten
straten van Agra op weg was naar het guesthouse waar ik verbleef. Voor een
winkeltje stond een oude man en vriendelijk groeten we elkaar, zoals zo vaak
gebeurd. Alleen nu riep hij me meerdere keren na dat hij me wilde spreken. Ik
gaf eerst geen respons maar toen hij zij dat God mij wou spreken keerde ik me
om en keek wat verbaasd. Dat is toch wel heel bijzonder. Iemand die dat
zegt….waarom? Ik loop naar hem toe en hij vraagt me om binnen in zijn
marmerwinkeltje een kopje thee te komen drinken. Al spoedig begint hij zijn
verhaal aan mij te vertellen. Hoe hij marmer exporteert over de hele wereld en
hoe eenvoudig hij nog steeds is gebleven, ondanks zijn rijkdom. Hij zei; “Ik
kan een helikopter kopen maar ik bezit nog geen bank om op te zitten. Weet je
wat mijn rijkdom is? Door mijn kennis en mogelijkheden kan ik 300 gezinnen te
eten geven. Een beter gevoel kan je toch niet hebben!” Niet veel later verlaat
ik de winkel en loop terug. Ik had een antwoord, of in ieder geval iets om over
na te denken. In de maanden dat ik terug was in Nederland heeft dit me steeds
beziggehouden. Uiteindelijk werd het plaatje steeds duidelijker. Het kopen van
handgemaakte producten en deze via internet verkopen waarna een deel van de
opbrengst weer terug kan worden geïnvesteerd in de dorpjes waar ik de spullen
koop. Niet alleen zelfverrijking maar iets goeds doen voor anderen met de
kennis en mogelijkheden die ik heb. Het was het begin van The Soul of India.

Mijn zoektocht in India naar producten en betrouwbare leveranciers heeft me veel hoofdpijn bezorgd maar heeft nu wel geleid tot iets moois. Een netwerk van fabrikanten die me steunen en waar ik op kan vertrouwen en een enorme hoeveelheid kennis over de gang van zaken hier in India. Eigenlijk zijn het vrienden van me geworden, zo hecht zijn deze contacten geworden. Ondanks tegenvallende verkopen via de website de afgelopen jaren ben ik altijd blijven geloven in mijn doelstellingen, ook al begrepen sommigen er niets van. Sinds september 2011 opereerd The Soul of India vanuit India. Een nieuw begin waarbij ik ook een nieuw project introduceer met betrekking tot Fair Trade activiteiten in India. In samenwerking met de Indiase Fair Trade organisatie (FTFI) zullen er speciale Fair Trade Support agenten worden opgeleid om exporteurs te ondersteunen in hun activiteiten om de arbeidsomstandigheden van de vele arbeiders in deze industrie te verbeteren, op weg naar eerlijke handel. Daarnaast zal de website volledig worden vernieuwd en hoopt The Soul of India met het verkopen van meer trendy producten voldoende geld te kunnen inzamelen om projecten in India te ondersteunen. Pas als er heel veel arbeiders een beter leven kunnen leiden door de inzet van The Soul of India, dan is mijn doelstelling behaald. Het is waar we voor gaan. Alvast bedankt voor uw steun!

Eugen