On Tour Italië -Oostenrijk (5 aug.-27 aug.) 2022

On Tour Italië -Oostenrijk (5 aug.-27 aug.) 2022

Het is een jaar geleden dat ik richting Italië ben gereden. De herinneringen die ik daar aan over heb gehouden smaakten naar meer en morgenvroeg wil ik aan een ruim duizend kilometer lange autorit beginnen. Wederom die richting op. Lig er op tijd in want de wekker staat om 03.00 uur maar sta om 01.15 klaarwakker naast mijn bed. Blijven liggen heeft geen enkele zin. Terwijl er enkele mensen naar huis fietsen na een avondje uit, rijd ik rond 01.45 het dorp uit. De stilte van de nacht duidelijk voelbaar en zoals verwacht, weinig verkeer op de weg. Binnen enkele uren heb ik de grens met Duitsland bereikt en volg de navigatie. Oberhausen, Keulen, Frankfurt, Würzburg, Neurenberg, Ingolstadt, München en dan richting de grens met Oostenrijk. Mijn vroege vertrek heeft duidelijk zijn voordelen. Was bang voor lange files in Duitsland op deze zaterdagmorgen maar niets van dat. Zie overal parkeerplaatsen vol staan met vrachtauto´s maar daarvan zijn bij de meesten de gordijntjes in de cabine nog gesloten. De opkomende zon maakt het eigenlijk een zeer aangename reis. Alleen wanneer ik rond de middag München passeer ondervind ik oponthoud door een ongeluk verderop. Wordt keurig door de navigatie omgeleid. Neem de eerstvolgende afslag en doorkruis enkele kleine dorpjes. Bij een daarvan zie ik een menigte bij een kerkje staan waar net een bruidspaar is aangekomen. Wanneer ze uit de grote witte auto stappen worden ze bedolven onder een luid gejoel. Ook al is de lucht hier gevuld met grijze wolken, het schouwspel is er niet minder om. Dit heb ik toch mooi maar even meegepikt zo onderweg. Voeg later weer in op de snelweg richting de grens met Oostenrijk en kom rond 14.00 uur aan bij het geboekte Airbnb in het plaatsje Uderns, gelegen in het Zillertal.

Het Standlhof hotel in Uderns

Een prachtig hotel in oude stijl, voornamelijk opgebouwd uit hout. Wandelend door het dorpje blijkt dat hier heel wat toeristen komen gezien het aantal hotels dat er langs de dorpsstraat te vinden is. Al is er nu weinig drukte te bekennen. Een stuk verderop in de straat zie ik een wegafzetting en een aantal brandweerauto’s die de weg blokkeren. Gelukkig niets aan de hand. Het blijkt de jaarlijkse open dag van de hulpdiensten in deze regio te zijn. Brandweermannen blussen auto’s, er vliegt een traumaheli rond, kinderen mogen in politieauto’s zitten en ambulancepersoneel geeft demonstraties. Het trekt aardig wat publiek naar het toch kleine dorpje. De grote witte tent trekt toch de meeste aandacht. Zie er rijen tafels gevuld met mensen die de drank rijkelijk laten vloeien met op het podium een duo die met een accordeon en gitaar de ene na de andere schlager ten gehore brengt. Gelijk een oktoberfeest dat in zuid Duitsland zo populair is. Voor nu laat ik het even voor wat het is. Merk dat de lange dag toch z’n tol begint te eisen. Wil ik hier later vandaag nog plezier aan beleven dan wordt het tijd voor een powernap. Lig voor een uurtje op het bed in mijn kamer maar wordt wakker van een paar oudere dames die schaterlachend bijna schoorvoetend de smalle bergweg naast het hotel opwandelen, zo zie ik vanuit mijn raam. Komen waarschijnlijk net uit die tent vandaan want ze klinken erg voldaan. Voel me zelf redelijk fris na een douche en leg een ondergrondje in het restaurant van het hotel. Een prachtige ruimte vol met houtsnijwerk uit vergane tijden. Zoals eerder ervaren kun je in Oostenrijk goed eten. Iets wat ik op dit moment goed kan gebruiken. Rond een uur of 20.00 loop ik weer richting de feesttent om te kijken wat er te beleven is. Het is er drukker en rumoeriger dan vanmiddag. Merk dat de meesten er ook een lange dag op hebben zitten als je begrijpt wat ik bedoel.

Feesttent bij de brandweerkazerne in de middag.

Kan vreselijk genieten van deze sfeer al ben ik als nuchtere vermoeide Hollander hier nu niet op zijn plek. Bij de bar geprobeerd een brandweerman aan te spreken maar zijn Duits was ook niet meer wat het wezen moest na de zoveelste Mojito die hij kwam bestellen en mijn taalmodus staat nog duidelijk niet in de Duitse taal geprogrammeerd. Alles aanschouwend hoor ik een bekende schaterlach bij de ingang. De drie mollige oudere dames waarvan ik dacht dat ze al lang op een oor lagen zitten netjes naast elkaar op een stoel en lijken nog lang niet uitgefeest te zijn. Nippend aan het volgende drankje zullen er nog veel lachsalvo’s volgen. Ik vind het een prachtige afsluiting van deze dag. Loop met een glimlach de tent uit en heb zin in een lange nachtrust. Zo gezegd, zo gedaan.

Na een goed ontbijt bij het Standlhof hotel vandaag om 9.00 uur vertrokken. Eerst de weg terug richting de snelweg naar Innsbruck en dan via de Brennerpas naar de grens met Italië. Heb voor de komende nacht een Airbnb geboekt in het stadje Tirano gelegen in Noord Italië, dicht tegen de Zwitserse grens. Een 350 km rijden vanaf Uderns, zo wordt weergegeven op mijn navigatie. Hier ben ik een aantal keren eerder geweest om een vriendin op te zoeken en ben nieuwsgierig hoe het haar is vergaan de afgelopen jaren. Wetende dat corona ook hier de boel behoorlijk op zijn kop heeft gezet. Het is duidelijk een stuk drukker op de weg dan gisteren. Zie ook veel Nederlanders die onderweg zijn naar het zuiden. Duidelijk herkenbaar aan de opvallende gele nummerplaten. Het is wederom een prachtige dag. Een heerlijk schijnend zonnetje bij een temperatuur van rond de 23 graden. Al zal het straks na de bergen een stuk warmer worden. Zover komt het vandaag bij mij niet. Pak de afslag bij Trento en neem de binnenweg door de bergen naar Tirano. Nog 139 km te gaan zo zie ik op de navigatie. Het is nog vroeg en haast heb ik niet dus laten we er maar van genieten. Onderweg heel veel fruitbomen die in lange rijen tegen de hellingen zijn geplant. Slanke maar hoge bomen waardoor ik benieuwd ben hoe deze geplukt gaan worden. Italianen van drie meter hoog ben ik namelijk nog niet tegen gekomen. Het is wel een rijk gezicht. Slingerend rijd ik op en af steeds hoger de bergen in. Passeer plaatsen als Mezzana en Pellizzano waar veel toeristen zijn om te wandelen en de bergen in te trekken, zo is duidelijk te zien aan de uitrusting die de bezoekers hier dragen. Wanneer ik Ponte di Legno doorkruis merk ik dat dit het hoogste punt moet zijn. Overal skiliften en gezien de weidse blik op de immense gebergte moet dit een populair skigebied zijn. Het is ook hier druk met toeristen. Langzaam rijd ik de weg verder naar beneden. Merk wel dat ze hier alle tijd hebben want voor me rijden er een paar zo traag dat het nog wel even zal duren voordat ik beneden ben. Begin zo langzamerhand ook wel genoeg te krijgen van al die bochten. Het lijkt alsof er geen einde aan komt. Ben opgelucht wanneer ik rond 14.00 uur Tirano bereik. Al met al zit ik toch al weer vijf uur achter het stuur. Het voelt vertrouwd wanneer ik deze kleine stad binnenrijd. Zou vanaf 15.00 uur in het appartement kunnen, zo heeft de verhuurster Elena me eerder via mail doorgegeven dus nog iets te vroeg om daar heen te gaan. Rijd daarom direct door naar het plaatsje Mazzo di Valtellina. Een dorpje op vijf kilometer van Tirano waar ik Meggie wil opzoeken, want zo heet ze. Een goede vriendin met een behoorlijke rugzak waar ik een warm hart voor draag.

Voor het huis van Meggie in Mazzo di Valtellina

Heb haar een aantal keren ontmoet maar door corona is haar leven weer behoorlijk in de war gegooid en kan ik haar al enige tijd niet bereiken. Een verrassingsbezoek dus. Het huis is snel gevonden. Een groot familiehuis aan de Via Roma. Ze woonde hier met haar dochter op de bovenste etage en haar ouders de etage eronder. Het is zoals heel veel families onder een dak wonen in deze streek. Het huis ziet er verlaten uit. Niemand doet de deur open wanneer ik aanbel en kan niet veel meer doen dan het dorpje onverrichter zake te verlaten. Laat een pakje achter bij de voordeur en maak enkele foto´s die ik vervolgens doorstuur naar haar whatsapp. Verder laat ik het even voor wat het is. Rijd terug naar Tirano en zie bij het appartement dat Elena ook net is aangekomen. Ze had mij nog niet verwacht omdat ik had aangegeven ruim op tijd te melden wanneer ik zou arriveren maar door het bliksembezoek aan Mazzo di Valtellina is dit aanzienlijk verkort. Het maakt mij niet zoveel uit. Elena is ontzettend vriendelijk en praat veel maar kan er helaas weinig van verstaan. Vriendelijk terug lachen dan maar. Dan vind ik de oplossing voor dit probleem. Hij zit namelijk in mijn zak. Mijn mobiel! Met de app Translate kun je tekst inspreken in je eigen taal die vervolgens direct in woord en spraak wordt omgezet in iedere gewenste taal. Het begint wat stuntelig maar al snel hebben we het onder de knie. Zittend in het appartement wordt een fles wijn opengemaakt en leg ik mijn mobiel op tafel. Het enige wat we moeten doen is het microfoontje aanraken, inspreken luisteren naar de vertaling. Van Nederlands naar Italiaans en omgekeerd. We kunnen er vreselijk om lachen maar het werkt echt. Elena woont in een dorpje buiten Tirano en werkt vlak over de grens in Zwitserland. Ze plukt er klein fruit bij een agrarisch bedrijf en verhuurt sinds twee maanden dit appartement. Samen met haar dochter die beneden staat met de reservesleutels. Ze was kwaad op haar omdat het appartement nog niet schoongemaakt was om 15.00 uur, zo legt ze uit wanneer ze weer boven komt. Zelf is Elena zeer verheugd. Normaal komt ze hier namelijk alleen de boel schoonmaken en heeft geen enkel contact met de gasten. Het was leuk om haar op deze manier een beetje te leren kennen. Neem de bos sleutels mee, zet m´n auto in de garagebox die ik tot mijn beschikking heb en laat mijn bagage in de kamer achter. Wanneer ik terug kom zal alles er weer op en top uit zien, zegt Elena met een lach. Het is tien minuten lopen naar het centrum en wanneer ik een bekende massagesalon passeer aarzel ik geen seconde. Voor een uur laat ik me onder handen nemen. Tijd genoeg en veel is er in Tirano niet te doen. Bezoek later het treinstation, de diverse koffieshops waar ik goeie herinneringen aan beleef en eet er iets. Zie dat de lucht langzaam begint te betrekken. Donkere wolken vullen de hemel en onweer en regen laten niet lang op zich wachten. Ondanks dat het midzomer is zie ik weinig drukte van toeristen waarmee het hier overdag druk zou moeten zijn vanwege de speciale trein die hiervandaan naar St Moritz rijd in Zwitserland. Een grote toeristische attractie hier in Tirano. Ook in de restaurants zijn niet veel bezoekers te vinden. De groepen buitenlandse toeristen blijven vooralsnog weg als nasleep van corona. In treinen en bussen worden in Italië nog steeds mondkapjes gedragen. Ik weet rond een uur of 20.00 tussen de buien door het appartement te bereiken en heb vanaf het balkon een prachtig uitzicht op de bergen waartussen de grijze wolken blijven hangen en waaruit nog lange tijd regen zal vallen. Meggie heeft vanavond nog geappt dat ze er niet was en mij later zou bellen. We wachten het af.
  
Uitchecktijd is 11.00 uur maar stop de sleutels al rond 9.30 in de brievenbus zoals afgesproken. De zon schijnt en langer hier blijven heeft geen zin. Ontbijt in het centrum en loop nog een laatste rondje om de mooie herinneringen hier voor altijd vast te leggen in de hoop dat het goed gaat met Meggie. Volgende halte is Limone. Een plaatsje aan het Gardameer op een kleine 200 km rijden vanaf Tirano. De eerste uren via smalle bergwegen en vervolgens de snelweg richting de stad Brescia welke gelijk ligt aan het zuidelijkste deel van het Gardameer. Aangezien Limone noordelijk ligt rijd ik vrijwel de gehele westelijke kustroute naar boven. Passeer diverse dorpjes en merk alles hier is afgestemd om de toerist te plezieren. Goed onderhouden wegen, veel hotels en al het groen keurig onderhouden. Het is alleen wel druk op de weg en zorgen de zebrapaden met overstekende vakantiegangers ook voor de nodige filevorming op deze kustroute. Ik heb camping Garda Park als toevluchtsoord gezocht maar wanneer ik navraag bij de receptie blijkt alles vol. Nu stikt het van de hotels maar ook daar vind ik weinig positieve response. Dan zegt een hoteleigenaar mij om naar het toeristeninformatiekantoor te gaan even verderop.

De boulevard van Limone bij het Gardameer.

Ben al enige tijd aan de wandel en door de warmte druipt het zweet van mijn voorhoofd. Het is ondertussen 16.00 uur en ik heb nog geen idee waar ik vannacht zal slapen. Toch kan ik hier altijd wel om lachen. Weet dat ik straks zomaar ergens terecht kan, alleen weet ik het nog niet. Dit soort momenten maken deze manier van reizen ook bijzonder. Al hoef ik eerlijk gezegd niet iedere dag een zoektocht te houden. Bij het toeristenkantoor vraagt de loketbeambte me om een mail te sturen naar het kantoor met mijn wensen omtrent een verblijf. Deze stuurt hij dan door naar alle hotels in Limone en krijg ik van alle kanten info opgestuurd, zo is de bedoeling. Toch belt hij eerst een hotel die aan mijn eisen zou voldoen. En warempel, ze hebben een kamer vrij. Het Europa hotel op nog geen honderd meter lopen. De ruim 70-jarige beheerder heet Dominique en is zeer behulpzaam. Een Fransman met lang grijs haar en een grijze baard is hier ooit blijven plakken aan een Italiaanse schone waarmee hij nu al jarenlang dit hotel runt. Een kamer is binnen mum van tijd geregeld en mijn auto staat veilig in een overdekte parkeergarage. Hoe mooi kan het zijn. Limone is een klein bergdorpje met een boulevard aan het water, vele smalle straatjes die vanaf de hoger gelegen bergweg naar beneden lopen en waar een overvloed aan winkels te vinden is. Een klein kiezelstrand en tal van mogelijkheden om met een boottocht het water op te gaan.  Limone wordt voornamelijk bezocht door iets oudere toeristen en een deel gezinnen. Voor een paar dagen prima uit te houden. Blijf hier twee nachten en wil daarna door naar Venetië. Ben daarvoor wel al aan het zoeken geweest maar de Airbnb´s zijn in prijs bijna gelijk aan hotels en heb daarom gekozen voor het Roberto hotel. Morgen dus geen zoektochten op het heetst van de dag maar een luxe onderkomen. Vooralsnog eerst een mooie afsluiting van een leuke tijd in Limone. Zittend op een terras aan de kade aanschouw ik de terrasbezoekers. Iets wat eigenlijk iedereen leuk vindt om te doen. Zoals het lieve bejaarde Duitse stel dat aan het tafeltje voor me zit. Ze hebben beiden net een glas bier leeggedronken en wanneer de serveerder vraagt of ze nog iets willen drinken maakt de man zonder woorden duidelijk dat hij de glazen nog wel een keer mag vullen. Zijn vrouw kijkt hem aan en vraagt hem enigszins verbaasd: “Moeten we niet iets eten? De man schud langzaam zijn hoofd naar links en rechts terwijl hij voor zich uit kijkt. De serveerder loopt daarom weg. Dan vraagt ze hetzelfde nog een keer, alleen nu iets dwingender. Hij kijkt haar nu aan, begint te grijnzen en wrijft met zijn hand over haar goed gevulde buik terwijl hij nee blijft schudden. Ik heb de grootste moeite om mijn lachen in te houden. Dit soort momenten zijn goud waard. Maak mijn avond vol met het schrijven van mijn blog op de grote overdekte veranda van het Europa hotel. Nippend aan een Bacardi cola en met uitzicht op het grote meer wat beneden voor me ligt. Nog altijd 27 graden. Je kunt het beroerder treffen.

Uitzicht vanaf buitenterras bij Europa hotel

Nog een laatste ontbijt en dan vervolg ik mijn weg naar Venetië. Volgens de navigatie een kleine 180 km vanaf Limone. Wil de tolwegen vermijden en door de bergen richting Venetië rijden maar mijn navigatie weigert. In de auto stagneert deze en de google maps op mijn mobiel wil alleen de kortere route nemen via de tolwegen. Het scheelt 100 km omrijden. Ben even in conclaaf met het apparaat maar stem uiteindelijk in met zijn voorstel. Het zal ongetwijfeld een reden hebben dat beide systemen niet uitvoeren wat ik ze opdraag. Kan nu wel lekker doorrijden en op tijd in Venezia Mestre aankomen. De oude stad Venetië vormt een soort eiland waar naartoe een aantal toevoerwegen leiden. Eigenlijk zoals wij Marken kennen. Mestre ligt aan het vasteland en daar kan ik eenvoudig mijn auto kwijt. Via een trein of busverbinding is Venetië dan binnen tien minuten te bereiken. Door de korte autoroute sta ik al rond 13.00 voor hotel Roberta waar ik een kamer voor twee nachten geboekt heb. Meld me bij de receptie en het gaat allemaal wat gehaast. De eigenaar is wat kortaf en wanneer ik vraag over een parkeermogelijkheid krijg ik niet de gewenste informatie. De eigenaar komt mij een beetje arrogant over. Moest eerst ook meteen betalen en zijn manier van omgang bevalt me totaal niet. Laat het even voor wat het is en zet mijn bagage in mijn kamer maar kom er beneden gekomen toch op terug. Ik moest maar wat geld in de parkeerautomaten stoppen en hij wijst naar een paar automaten. Op zich geen probleem als hij mij daarbij even behulpzaam kan zijn. Alles staat in het Italiaans vermeld en ik sta hier bijna voor twee dagen. Dan zet ik deze Roberto buiten gekomen even op zijn plaats. Stel me wederom voor, terwijl ik hem een echt stevige handdruk geef. Zeg hem op gezette toon dat ik hier als gast ben en het zijn taak is om mijn verblijf in dit hotel zo aangenaam mogelijk te maken. En dat gevoel heb ik totaal niet. Ik denk dat de boodschap binnenkomt want binnen enkele minuten draait zijn gedrag om als een blad aan een boom. Zegt me even te wachten terwijl hij naar binnen loopt. Weer buiten gekomen vraagt hij me om met de auto achter hem aan te rijden. Nog geen dertig meter verderop kan ik mijn auto in een zijstraat zetten. Is privéterrein en het kost me niets, zo zegt hij. Hij moet nu zelf ook lachen en schud me de hand voordat hij in zijn grote zwarte SUV wagen vertrekt. Italianen, je hebt er vreemde lui tussen zitten. Bij het Roberta hotel werken voornamelijk Aziaten. Receptionisten, schoonmakers, managers, allen zeer vriendelijk en zachtaardig. Goedkopere arbeidskrachten die de boel hier draaiende houden, dat is duidelijk. Hier vandaan is het 200 meter lopen naar het treinstation en koop er tickets bij het loket voor vandaag en morgen zodat ik daar geen problemen meer mee heb. Treinen vertrekken bijna iedere tien minuten naar Venezia S Lucia, zoals het station van Venetië heet. Geen klein station trouwens want er zijn 22 perrons. Om duidelijk te maken dat deze toeristische trekpleister via het spoor heel goed te bereiken is vanuit alle windstreken.

Bruggen, steegjes en gondels. Het beeld van Venetië.

Mijn eerste blik op Venetië krijg ik wanneer ik de stationshal verlaat. Veel toeristen, oude gebouwen, een grote stenen brug over de brede gracht voor de statiosnhal en diverse haltes voor de boottaxi´s die op en af varen. Ga zelf gewoon aan de wandel en zie wel waar ik uitkom. Het is het echter groter dan ik dacht en het doolhof aan straatjes, grachtjes en bruggetjes tekenen ervoor dat het een vermoeide middag gaat worden. Er zijn gondels en watertaxi´s maar ik wil liever veel te voet doen. Vrijwel iedereen loopt met een mobiele telefoon in de hand om zich met behulp van google maps door de straatjes te laten loodsen maar de nauwkeurigheid laat vaak te wensen over. Ik doe het zonder maar na een avontuurlijk eerste uur begin ik er wel een beetje genoeg van te krijgen. En dan eindelijk heb ik dat bekende plein gevonden waarnaar ik op zoek was. Het San Marco plein hoorde ik achteraf. De grote trekpleister van Venetië met het Pallazo Ducale oftewel het Dogepaleis als grote blikvanger aan het einde van het plein. Het paleis waar de vroegere heerser van de stad woonde. Het plein is bezaait met toeristen die vanuit alle hoeken zijn komen opdraven. Want ook vanaf het open water is deze plek goed te bereiken. Morgen ga ik het allemaal nog eens op mijn gemak overdoen. Heb het ook wel even gehad voor vandaag. Vind mijn weg terug naar het station en ben niet veel later terug in Mestre omdat vrijwel alle treinen stoppen op dit station alvorens ze naar andere windrichtingen uitwaaien. Neem eerst een douche in het Roberta hotel en eet nog iets bij een restaurant dicht bij het treinstation. Verder einde oefening.

Het San Marcoplein

Na een goed ontbijt in de eetzaal op de eerste verdieping van het hotel wandel ik rond 10.00 uur richting het station. Kan vrijwel meteen de instappen in een trein richting Venezia S Luca. Het is nog redelijk vroeg maar in Venetië is de stroom met mensen al op gang gekomen. Besluit eerst een kaart van het centrum te kopen om deze vervolgens op een terras te gaan bestuderen. Wil niet weer als een kip zonder kop door de stad sjouwen en wil de echte interessante bezienswaardigheden op een rijtje zetten. Vreemd genoeg is het Dogepaleis het enige wat ik op mijn verlanglijstje zou zetten. Om daar te komen volg ik gewoon de massa mensen die zich door de smalle straatje wurmt. Op de hoek van bijna elke muur staat een pijlrichting met de naam San Marco of andere trekpleisters.  Wijk je van deze route af dan kom je al gauw in heel rustige buurten. Opvallend zijn de vele mensen van de vuilophaaldienst. Gekleed in groen-blauwe hesjes rijden ze de grote ijzeren containers gevuld met afval naar de boten waar de containers aan boord worden gehesen. Overal in de kanalen kom je ze  tegen zo in de ochtenduren. Het is ook werkelijk een zeer schone stad. Nergens zie je ook maar een vuiltje op de grond liggen en zijn de plavuizen die alle voetpaden bedekken, keurig aangeveegd. Bijna onwerkelijk. Het voelt alsof deze stad niet echt leeft. Overal zijn de luiken van de huizen dicht en heb ik het idee dat hier helemaal geen mensen wonen. Alleen de winkeltjes en restaurants die de toeristen als prooi hebben geven er nog wat levendigheid aan. Waar al die oorspronkelijke bewoners vertoeven, geen idee. Bij het Dogepaleis op het San Marco plein staat al een rij van ruim honderd meter te wachten om naar binnen te mogen. Staand in de brandende zon geen pretje. Verderop een iets kortere maar nog steeds lange rij voor het kantoor waar je de tickets moet kopen. Al met al een twee of drie uur in de rij staan. Ik zou het leuk vinden om het te bekijken maar ga daarvoor geen halve dag in de rij staan. Heb op internet gisteren al de nodige foto´s gezien en ondanks dat het indrukwekkend is, was de keuze om niet in de rij te gaan staan snel gemaakt. Ben blij dat ik gisteren deze stad ook bezocht heb en toen al veel heb kunnen zien. Meer tijd vandaag om in een laag tempo het oude centrum te doorkruisen en de vele vrij toegankelijke bezienswaardigheden binnen te treden. Opvallend is het aantal kerken in Venetië. Het geloof moet hier heel sterk zijn geweest. Al geven de vele winkels waar historische maskers worden verkocht te kennen dat tijdens de populaire gemaskerde ballen van voorheen vast wel een aantal mensen van hun geloof zijn gevallen. Het is zoals het leven nu eenmaal is. Al worden er nu veel kerken gebruikt om exposities te houden of voor het geven van klassieke concerten. Wanneer ik rond 17.00 uur weer richting het station loop heb ik er zo´n 18 km opzitten volgens mijn stappenteller. Hoog tijd om afscheid te nemen van de mensenmassa en deze toch wel bijzondere stad. Ben al snel weer in Mestre te vinden. Het stuk vanaf het station naar het hotel loop ik langs een grasveld waar enkele food trucks staan. Overal biertafels en een DJ die house muziek draait vanaf een podium. Het is een festival wat enkele weken duurt, zo hoorde ik van de Aziatische manager van het Roberta hotel.

Uitzicht vanaf de Ponte di Rialto

Wil hier vanavond iets gaan eten en drinken als afsluiting van mijn tijd hier. Gisteren liepen er diverse ongure types rond in het park en zie dat er nu enkele politiemensen aanwezig zijn. Een foodtruck eigenaar vertelde me dat hier veel gedeald wordt in drugs. Ook toeristen die net als ik hier in Mestre onderkomen vinden, worden door deze mensen lastiggevallen. Zoals het overal rondom stations in grote steden niet altijd zuiver is, zeker niet hier in Italië waar ook de politie corrupt is, zo zei hij. Ben er een paar uur te vinden maar merk dat het festival op z´n laatste benen loopt. Geen latertje dus en ik vind het goed zo. Morgen de zuivere lucht in Oostenrijk maar eens opzoeken. Ik ga het beleven.

Vandaag staat Lienz op het programma. Een stad in zuid Tirol waar ik hoop een camping te vinden voor enkele dagen. Vertrek rond 9.00 uur aan de 189 km lange autorit. Wil weer binnendoor maar wederom werkweigering. Heeft vorige keer goed uitgepakt, laten we het dus maar accepteren. Rijd eerst een stuk parallel aan de kust en zie de bergen in de verte links al liggen. Het lijkt zo dichtbij maar ben toch nog een paar uur verwijderd van de Oostenrijkse grens. Wanneer ik Lientz binnenrijd zie ik grote industrieterreinen en druk verkeer in het centrum. Wil mijn auto parkeren om het centrum even in te lopen maar de grote parkeerplaatsen staan propvol. Is dit een plek waar ik wil zijn? Nee, niet echt. Het is nog vroeg en ik besluit verder te rijden. Bij Huben zie ik een afslag naar een wandelgebied rond de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner met een hoogte van 3798 meter. Het is een mooie slingerende route en er is werkelijk vrijwel geen verkeer op de weg. Je moet wel tol betalen wil je het natuurpark inrijden maar dat is de moeite waard. Bij het eindstation, een grote parkeerplaats is ook een groot restaurant aanwezig.

Alpengasthof Lucknerhaus.

Het Alpengasthof Lucknerhaus op 1920 meter hoogte. Kan echt genieten van deze prachtige houten gebouwen, de Oostenrijkse gastvrijheid en het goede en betaalbare eten. Na een uur rijd ik de berg weer af om bij Huben de weg verder te volgen. Matrei, ook een leuke plaats langs deze route, had de serveerster me verteld. Het is inmiddels gaan regenen, en niet zo´n klein beetje ook. Neem de afslag bij Matrei maar zie dat tentje niet echt zitten op dit moment en Airbnb’s zijn er niet. Rijd verder richting Zell am See op ruim 60 km afstand. Het begint nu toch wel wat later te worden en de prijzen van Airbnb´s schieten de lucht in zodra ik verder naar het drukkere noorden rijd. Geen kamers onder de 150 euro per nacht. Dan toch maar een camping. De regen zal immers toch wel een keer stoppen. De panorama camping bij Zell am See zit vol en ga op aanraden van de receptioniste naar Kaprun, een 20 km verderop. Ze hebben daar wel plek maar zie al die verregende koppies op zoek naar een droog plekje. Nee, dit gaat hem echt niet worden. Nog maar eens op booking.com kijken dan. Er is een pension in het plaatsje Bucheben. Niet echt goedkoop maar ik ben het zoeken naar onderdak zat. Het in inmiddels 19.00 uur en het blijft onophoudend regenen dus maak de boeking compleet. Betaling lukt maar dan krijgt de site opeens kuren. Krijg geen bevestiging van booking.com. Zie alleen dat er geld van mijn rekening is en dat de laatste kamer geboekt is bij het pension dat Reiterhof Nigglgut heet. Maar of ik dat ben, geen idee. Waag de gok om vanuit Kaprun er naartoe te rijden. Nog 40 km te gaan. Het wordt steeds rustiger op de weg wanneer ik de afslag naar Rauris heb genomen. De weg worden smaller en merk dat dit een afgelegen gebied is. Het wordt wel steeds mooier nu ik tussen de bergketens door rijd, op zoek naar het adres. Vind het smalle bergweggetje maar kan huisnummer 8 niet vinden. Het is ondertussen wel droog en klaart de lucht geleidelijk op. Echter wel een stuk kouder dan in Venetie. Dan zie ik het pension staan. Een groot houten huis met daarvoor oude houten schuren, een overdekte paardenbak en een aantal tractoren op het pad.

Kolm Saigurn, nationaal park Hohe Tauern.

Op de hoek van het huis hangt het bord met de naam Reiterhof Nigglgut en weet dat ik goed zit. Stap uit mijn auto en wil iets uitleggen aan de man in overall die op me af komt maar er wordt helemaal niets gevraagd. Ziggie is zijn naam. Mijn vrouw regelt alles hier zegt hij. Maak je niet druk en loop maar mee. Hij trekt zijn hoge rubberen laarzen uit bij de deur en begeleid me naar de tweede verdieping via de krakende oude houten trappen. Kamer nummer 10 is mijn slaapplaats voor de komende twee nachten. Er staan wel een aantal auto´s op het pad maar geen enkele andere gast te bekennen. Neem nog een kijkje buiten in de buurt maar er is helemaal niets te beleven. Wat hier te doen de komende dagen? Ik ga het morgen wel zien. Het enige dat ik weet is dat er om 8.00 uur ontbijt klaarstaat beneden in de eetzaal. Eerst maar eens bijkomen van deze lange vermoeiende dag. Weer een bed, heerlijk!

Na een goede nacht om 8.00 uur beneden. Er zitten nog twee gezinnen aan een tafel maar het is er heel stil. De vrouw van Ziggie heeft de tafels gedekt en is supervriendelijk. Alles aanwezig voor een goed begin van de dag. Wanneer ik haar later vraag of er nog wandelroutes zijn haalt ze een kaart tevoorschijn. Als ik jou was, zou ik naar Kolm Saigurn rijden. Dat is de laatste halte in het nationaal park Hohe Tauern wat beneden in het dal begint. Van daaruit kun je prachtige routes lopen in diverse moeilijkheidsgraden. Ik besluit haar advies op te volgen. Nu de zon schijnt zie ik pas hoe mooi het hier werkelijk is. Denk aan de dag van gisteren toen ik niet wist wat ik hier zou moeten doen maar de stilte en de schoonheid is werkelijk oogverblindend. Na 12 km kom ik bij de ingang van het park, betaal de negen euro entree en rijd door de slagbomen waar de weg slingerend naar een hoger gelegen parkeerplaats wordt geleid. Nu te voet verder naar het Erlehenalm hotel waar wandelaars kunnen overnachten. Zoals er velen hier trektochten houden van hut naar hut. Hier dus het beginpunt. Ik ben hier maar een dag en heb op de kaart een paar aardige routes gezien.

Schutzhaus Neubau op de achtergrond.

Wil eerst naar het Schutzhaus Neubau op 2170 meter. Een steile wandeling van anderhalf uur die erg op mijn trektochten in Nepal lijkt. Dat het een nationaal park is word al snel duidelijk. Er steekt een hert over, vlak voor mijn neus. Hoe leuk is dat! Ben echter zo intensief aan de klim begonnen dat mijn t-shirt binnen een mum van tijd zeiknat is van het zweet. Bereik de hut binnen het uur terwijl het zweet van mijn hoofd gutst. Ik ben hier helemaal niet op voorbereid heb ik in de gaten. Zie mensen volledig uitgerust met bergschoenen, stokken en vochtregulerende kleding. Nee, dit is niet handig. Moet het gewoon even rustiger aan doen, zeg ik tegen mezelf terwijl ik in de hut eerst maar een bak koffie en een stuk appeltaart naar binnen werk. Enigszins opgedroogd begin ik aan fase 2. De Tauerngold Rundweg. Een wandeling langs de gletsjerwanden die vervolgens weer uitkomt bij deze hut. Het weer is nog steeds aangenaam, al komen er wel wat grijze wolken overdrijven. Ontmoet onderweg een Nederlander die met zijn gezin een trektocht houd van 5 dagen. Ze verblijven al een aantal dagen hier boven. Zijn vrouw en kinderen gingen terug naar de hut en hij mocht nog even los. Lopen samen een stuk op. Deze wandeling duurt ook ongeveer anderhalf uur dus goed te doen. Met mij gaat het ook een stuk beter nu. Wandel langzamer en de frisse lucht naarmate je hoger komt maakt het een stuk aangenamer wat betreft de warmte. Vanaf het hoogste punt bij de gletsjerwand zie ik hoog op een andere berghelling een hut staan. Dat is de Rojacherhutte zegt mijn wandelmaat. Zou ik een poging wagen, denk ik. Het is net 13.00 uur en verder heb ik niet veel te doen. Besluit op de weg terug de afslag te nemen die verder naar boven leid. Het is echter wel een zware route zo staat er vermeld op de kaart. Maar goed, wat is zwaar. Het eerste stuk gaat nog geleidelijk maar daarna wordt het steeds meer klauteren.

Nog een laatste stuk.

Dit bedoelen ze dus met zwaar. Kijk naar de tijd en naar de hemel waar de lucht steeds grijzer wordt. Ben nu al aardig op weg maar sta voor een dilemma. Door of ga ik terug. Als het begint te regenen worden de rotsen glad en de wandelpaadjes naar beneden steeds moeilijker begaanbaar. Ik draag wandelschoenen  en geen bergschoenen die bestemd zijn om te klimmen door de harde neus. Daarnaast zijn mijn oude wandelschoenen niet waterdicht meer en is de zijkant van mijn linkerschoen aardig opengescheurd. Dan gaat de knop om. Ben nu zo dichtbij dat ik dit laatste stuk wil afmaken. Het is rond 14.30. Heb nog tijd en het is nog steeds droog. Begin ook aan het laatste stuk in de veronderstelling dat ik daar ook goed kan eten want de route is zwaarder dan ik dacht en vergt daardoor ook meer energie. Mede omdat ik geen stokken bij me heb zoals vrijwel iedereen en ik geen echte klimgeit ben. Als ik het laatste stuk overbrugd heb, voelt het als een overwinning. Heb de 2719 meter gehaald. De hut die er staat is echter veel kleiner dan gedacht. Het is voornamelijk gevuld met bedden voor de wandelaars die hier overnachten. Binnen is het klein. Net plaats voor een klein aanrechtje en een tafel waaraan een beperkt aantal mensen aan kan zitten. Op het hout gestookte fornuis staat een grote pan gevuld met water om soep en thee aan te bieden maar verder is er niets. De jongen die het beheerd verblijft er een aantal weken om gasten te ontvangen die hier overnachten. Er kunnen hier maximaal tien mensen overnachten. De twee stellen die achter mij aan kwamen blijven hier ook. Hoeven zich verder niet meer druk te maken.  Zelf moet ik echter nog helemaal terug naar het dal. Echt op mijn gemak zit ik dus niet. De hut is omhult in een grijze mist en wil zo snel mogelijk terug. Vanaf hier moet je nog 3,5 uur wandelen, zegt de jonge beheerder. Niet echt aantrekkelijk gezien ik mijn bovenbenen al aardig begin te voelen. Nu gaat naar beneden wel sneller maar je benen moeten meer klappen opvangen. Kleine stapje dus. Daarnaast moet ik voorzichtig zijn voor losse stenen en maar hopen dat het droog blijft. Het weer in de bergen kan zo omslaan, dat heb ik gisteren mogen ervaren. Maar droog is het vooralsnog. Op de weg terug zie ik een aantal moeflons op de rotsen boven me. Een soort berggeit met groot gekrulde hoorns.

Een Moeflon vlak boven me.

Ze kijken me aan en houden me in de gaten. Zo dichtbij, werkelijk heel bijzonder. Geniet van het moment maar ga al snel weer ongestoord verder. Weet binnen een kleine twee uur het  Schutzhaus Neubau te bereiken. Het zien van de hut gaf al een vreselijke opluchting. Mijn benen beginnen wel steeds meer pijn te doen maar moet toch verder. Had wel voldoende water bij me maar echt goed gegeten heb ik niet. Vul de waterflessen nog een keer bij de bron en rek mijn beenspieren om vervolgens weer verder te gaan. Als ik te lang rust, kom ik niet meer overeind ben ik bang. Het is nog een steile route naar beneden maar de lucht klaart op en de zon begint er zelfs een beetje doorheen te komen zodat ik weer wat energie begin te voelen. Wanneer ik rond 18.00 uur eindelijk beneden ben en het Erlehenalm hotel zie is het enige wat ik wil voedsel en een heel groot glas cola. En dat hebben ze. Ben eigenlijk hartstikke gek dat ik dit vandaag heb gedaan maar het was een onvergetelijke dag. Sluit af met een groot glas bier op het terras waar ik nog een keer naar boven kijk. Die machtige reuzen waar ik zo dichtbij ben geweest. Hoe anders kan een dag verlopen. Soms moet je vertrouwen op het goede. Iets wat ik gisteren even kwijt was maar wat toch weer tot uiting is gekomen. Met een ontzettend trots en voldaan gevoel wandel ik de laatste kilometer terug naar de parkeerplaats. Rijd terug naar het pension en laat me vallen op het bed. Wat een bijzondere dag was dit. Een warme douche doet wonderen en de spierpijn neem ik op de koop toe. Morgen een nieuwe dag.

Vannacht een paar keer wakker geworden maar gelukkig geen kramp. Ga er wel uit om alle beenspieren nog eens op te rekken maar zodra in beweging gaat het goed. Merk het pas echt wanneer ik de twee trappen naar beneden loop. In beweging blijven is het beste om te doen, al zit dat er voorlopig niet in. Na het ontbijt vertrek ik namelijk richting Salzburg. Een stad die 100 km noordelijker ligt. Heb via Airbnb wel enkele verblijven proberen te boeken in de buurt van deze stad maar de een zit al vol en de ander reageert niet. Besluit om er maar gewoon naartoe te rijden. Maak wel een kleine omweg via Zell am See dat aan een groot meer gelegen is en gevuld is met watersporters. Het is prachtig weer en hoeft me niet te haasten. Toch ben al ruim voor het middaguur in het centrum van Salzburg. Parkeer mijn auto in een parkeergarage en wandel naar de Altstadt, zoals het oude centrum heet.

Salzburg vanaf Hohensalzburg schloss.

Besluit eerst een stukje te wandelen en kom al snel bij de cabinelift die het Hohensalzburg schloss met de stad verbind. Een immense burcht die als blikvanger ver boven de stad is gebouwd. Hier vandaan heb ik een mooi overzicht over de stad. Het is allemaal wel een stuk kleiner dan ik had verwacht. Je hebt het geboortehuis van Mozart, de dom, oude statige panden en paarden met koetsen die toeristen rondrijden om de nostalgie enig leven in te blazen maar verder voornamelijk straatjes met winkeltjes en restaurantjes. Prima om een dag vol te maken maar ik ben na een aantal uren rondwandelen wel uitgekeken. Ben eigenlijk blij dat ik hier geen Airbnb heb kunnen boeken. Nu ik hier wat aan de wandel ben geweest beginnen mijn benen ook weer een beetje op adem te komen. Was bang voor krampachtige taferelen maar niets van dat gelukkig. Zittend op een terras neem ik de beslissing om weer te gaan rijden. Aangezien ik niet weer terug Oostenrijk in wil en Salzburg bijna tegen de Duitse grens aan ligt is dit een goede optie. Zoek op internet naar leuke steden in zuid Duitsland en kom terecht bij Heidelberg. Een stad boven Stuttgart op een kleine 500 km rijden vanaf hier. Het is 14.00 uur en ik ga ervoor. Dat geslenter heb ik op gegeven moment wel gehad. Rijd in een file richting München maar verder is het een prachtige route richting Stuttgart. De wegen kronkelen zich door het heuvelachtige landschap en mag eindelijk weer eens heerlijk gas geven. Het is rond 20.00 uur dat ik de Airbnb heb gevonden die ik onderweg vanaf een parkeerplaats heb kunnen boeken. Een klein hotel in een buitenwijk van Heidelberg. Dacht eerst dat ik in de verkeerde stad Heidelberg terecht was gekomen want er was weinig leven te vinden maar het blijkt de goede Heidelberg te zijn. Alleen ligt het oude centrum 5 km verderop, zo hoor ik de eigenaar zeggen. Check in en vertrek al snel naar het centrum. Heb nog niets gegeten en een mooie gelegenheid om deze toeristische trekpleister te ontdekken. Parkeer op aanraden van de hoteleigenaar in parkeergarage Karlsplatz P13 die vrijwel midden in het oude centrum ligt en ben honderd meter verwijderd van een groot plein dat gevuld is met terrassen. De zon gaat langzaam onder en de lichtjes gaat aan. Het is een lange dag geweest. Vanmorgen stond ik nog in Bucheben. Nooit gedacht dat ik nu op een terras in Heidelberg zou zitten. Hoe verrassend kan het zijn. Kan er wel om lachen.

Heidelberg met zijn ruïne boven de stad.

Neem bewust geen ontbijt bij het hotel. Wil op tijd naar het oude centrum om daar te genieten van de ochtend in een van de vele restaurants waar je ongetwijfeld goed kunt eten. Neem afscheid bij het hotel en rijd vervolgens weer naar het centrum waar ik een bakkerij aan de hoofdstraat vind waar verse broodjes te krijgen zijn. Een heerlijk begin van deze dag. Wil deze dag gebruiken om mijn blog af te schrijven om vervolgens aan het eind van de middag naar het noordelijker gelegen Munster te rijden. Vanavond verblijf ik daar bij een goede vriendin in zoals ik dat ook vorig jaar heb gedaan. Morgen dan door naar het Groningse Jipsinghuizen waar mijn goede vrienden Willem en Yvonne wonen. Tijd om weer eens bij te praten over alle gebeurtenissen in de afgelopen periode. Het betekent tevens dat deze korte reis weer tot  aan zijn einde is gekomen. Een reis die weer vol verrassingen zat. Leven is beleven en dit was weer een duit in het zakje. Laten er nog vele volgen. Tot later.        
 

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.